Produkcja ludzkich tkanek w kosmosie
10 marca 2020, 12:23Siódmego marca z przylądka Canaveral wystartowała Space X CRS-20 - misja zaopatrzeniowa do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (MSK). Znajdowało się tam m.in. 250 probówek z Uniwersytetu w Zurychu z ludzkimi somatycznymi/tkankowymi komórkami macierzystymi, nazwanymi także dorosłymi komórki macierzystymi (ang. adult stem cells, ASC). W ciągu miesiąca rozwiną się one w kość, chrząstkę itp.
Eureka! Naukowcy zbadali „oświecenie”
14 maja 2010, 17:19Jak przebiega proces nauki, zastępowania starej wiedzy przez nową? Nowa wiedza jest zwykle skutkiem mozolnego gromadzenia doświadczenia, które pozwala na opracowanie lepszych metod postępowania. Skąd jednak w takim razie biorą się momenty olśnienia, kiedy krzyczymy przysłowiowe „eureka"?
Lecznicza moc przytulania
30 grudnia 2014, 13:41Przytulanie pomaga chronić przed stresem oraz infekcjami.
Wykorzystując 'metodę' komórek nowotworowych, uzyskali tolerancję przeszczepu bez immunosupresji
30 marca 2020, 12:03Zainspirowani taktykami wykorzystywanymi przez komórki nowotworowe, naukowcy z Uniwersytetu w Pittsburghu opracowali mikrocząstki rozmiarów komórki, które uwalniają związek "nakłaniający" organizm, by zaakceptował przeszczepione tkanki jako własne. Rozwiązanie to nosi nazwę Recruitment-MP (od ang. recruitment-microparticles).
Nauka odkrywa sekrety Rembrandta
30 maja 2010, 14:54Rembrandt - jeden z największych malarzy wszech czasów i jeden z największych portrecistów. Co sprawia, że jego wizerunki tak przykuwają uwagę? Naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej i Uniwersytetu Simona Frasera poddali jego dzieła komputerowej analizie i symulacji.
Węże starsze o kilkadziesiąt milionów lat
28 stycznia 2015, 13:15Węże żyją na Ziemi znacznie dłużej niż dotychczas sądzono. Naukowcy opisali właśnie cztery skamieniałości tych zwierząt. Najstarsze z nich należy do 25-centymetrowego Eophis underwoodi
Belgijskie gofry (i nie tylko) z owadzim tłuszczem zamiast masła
21 kwietnia 2020, 10:20Być może już wkrótce belgijskie gofry staną się bardziej przyjazne dla środowiska. A wszystko za sprawą naukowców z Uniwersytetu w Gandawie, którzy eksperymentują z tłuszczem z larw owadów i zastępują nim część masła w gofrach, ciastkach i ciastach. Jak podkreślają, to lepsze rozwiązanie niż wykorzystanie nabiału.
Homo sapiens – dziecko upałów
15 czerwca 2010, 13:22Jeśli komuś dopiekły niedawne kilkudniowe upały, niech pomyśli, że najprawdopodobniej człowiek rozumny wyewoluował właśnie dzięki słonecznym skwarom. I to znacznie większym, bo w Kenii, uważanej za kolebkę człowieka, średnie dzienne temperatury sięgają 35ºC i to od trzech milionów lat.
Nikotyna - niezdrowa dla ludzi, dobra dla trzmieli
19 lutego 2015, 07:28Walcząc z pasożytami, trzmiele mają cichych sprzymierzeńców: składniki nektaru, w tym nikotynę.
Kawa – jak najbardziej, byle z umiarem
14 maja 2020, 17:38Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Okazuje się, że o tym, czy ma korzystny czy niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, decydują geny, twierdzą autorzy pierwszych tego typu badań. naukowcy z University of South Australia wykazali, że nadmierne spożycie kawy może mieć dla nas zgubne skutki zdrowotne.